Celine Roelens geeft kleur aan Gentse juwelenscène

Edelsteenexperte opent unieke designstudio in hartje Gent

Haar verhaal

1980 (geboortejaar Celine)

Celine is een creatieve duizendpoot pur sang. Als kind wint ze tal van teken- en voordrachtwedstrijden en springt van het ene podium op het ander voor theater- en musicalvoorstellingen. ‘Kunst’ en ‘creativiteit’ konden zo waar haar eerste woordjes zijn. Haar ouders waren juweliers in hart en nieren en in de familiezaak in Oudenaarde ontwikkelt Celine al snel een grote voorliefde voor alles wat blinkt en glimt. Als jong meisje gebruikt ze al de verloren was in het atelier van haar vader om juweeltjes te maken. Fiere papa goot deze af in zilver. En Celine deelde ze uit aan haar vriendinnen op het schoolplein.  

1998 (start opleiding)

Na een eerste jaar Grafisch Ontwerp aan St-Lucas, neemt de passie voor het maken van juwelen toch de bovenhand. Celine wil écht een vak leren en stapt over naar de opleiding goudsmid-juweelontwerpen in Antwerpen.

“Grappig eigenlijk”, verklapt Celine met pretoogjes, “Ik ging van de hogeschool naar de vakschool. En ik heb daar gewoon alles geleerd!”.
Story image

Na haar opleiding, loopt ze stages bij verschillende buitenlandse ateliers waaronder Roberta Porrati (Italië), krijgt een job bij de Diamantclub en behaalt de diploma’s “Certified Diamond Grader & Certified Gemologist” aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen. Al snel zet Celine haar eerste stappen in de familiezaak van haar ouders, die met een eigen meesterstempel al jaren ambachtelijk juwelen vervaardigen.  Celine werkt er hard en met passie.  Ze specialiseert zich in uiterst zeldzame en intense vurige kleurstenen. Denk aan Padparacha saffier, mandarijn granaat, indigoliet, Paraïba toermalijn, rubeliet of Santa Maria aquamarijn.

Celine vertelt enthousiast: "Ik vind het geweldig om edelstenen te sourcen en te selecteren. Ik ga hierbij super minutieus te werk en leg de lat keer op keer hoger.  Ik streef ernaar onweerstaanbare en unieke meesterwerkjes te maken voor mijn klanten. Juwelen die de beste stenen combineren met puur vakmanschap  én een aantrekkelijk ontwerp."

2015 (HRD Awards)

In het thema ‘A la Carte’ creëerde Celine haar “Asparagulicious” – juwelenhoed. Een ‘master-piece’ dat haar een welverdiende finaleplaats bezorgde binnen de HRD Awards (internationale juwelenwedstrijd georganiseerd door de Hoge Raad in Diamant). Haar ‘aspergehoed’ reisde 2 jaar lang de wereld rond. De creatie bestaat maar liefst uit een halve kilo 18Kt  goud en is bezet met meer dan 1.200 diamanten.

'Asparagulicious'

2020 (Opening eigen juwelen designstudio in Gent)

De juwelen van Celine groeiden uit tot een waar begrip in Oudenaarde en ver daarbuiten. Toch bleef het kriebelen om haar eigen designstudio op te richten. Na een (lange) zoektocht naar het perfecte pand, opent Celine op 25 mei 2020 (inderdaad, tijdens het coronajaar!) haar eigen designparel in de Henegouwenstraat te Gent.

“De ligging van mijn nieuwe thuishaven is ideaal. Ik had het geluk een pand te vinden in het hippe East District, tussen grote namen zoals Essentiel, Sevens en Natan. De Henegouwenstraat staat voor klasse en pure synergie van diverse prachtige zaken.” aldus Celine.

De splinternieuwe designstudio in Gent is door Celine omgetoverd in een gezellige ontmoetingsplaats waar je geïnspireerd wordt door de vele juwelen, betoverende kleurstenen, luxe juwelenboeken, originele interieurobjecten, mineralen en fossielen.

Haar creaties

Pure drive

Celine creëert juwelen die ze zelf mooi vindt. Het persoonlijk contact met haar klanten vormt de drive.

“Ik zit met mijn klanten rond de tafel en luister naar hun wensen, mijn potlood doet de rest. (lacht) Ik schets meteen een eerste design met de hand en bespreek het budget om zo tot de perfecte uitwerking te komen. Ik vind het heerlijk dat mijn klanten me hun wildste ideeën toevertrouwen. Waarom ze dat doen? Ik denk dat ze mijn maatwerk en mijn expertise écht waarderen of ben ik nu mezelf wat teveel aan bestoefen? (krijgt de slappe lach)

Celine laat zich voor haar ontwerpen inspireren door het beeld van de sterke vrouw. Met haar juwelen wil ze vrouwen die extra touch en kracht geven in hun drukke, uitdagende en boeiende leven. “Het is heel fijn als een klant net die éne kleur kan vinden die haar persoonlijkheid nog extra benadrukt.” aldus Celine.  

"Ik kan soms maanden zoeken naar de juiste steen voor een juweel."

Story image

Kleuren, kleuren en nog meer kleuren

Bij het ontwerpen van haar creaties kiest Celine resoluut voor kleur. In dit proces staan topkwaliteit kleurstenen en duurzaamheid bovenaan het lijstje, het is een zoektocht die haar naar de verste uithoeken van de wereld brengt. Haar mooiste toermalijnen komen uit Mozambique, haar zeldzaamste saffieren uit Sri Lanka.

“Al mijn juweelontwerpen draaien rond kleur”, zo vertelt ze gepassioneerd. “Nog veel te vaak denken mensen dat gekleurde edelstenen minderwaardig zijn, terwijl dat helemaal niet waar is. De mooiste exemplaren zijn trouwens veel zeldzamer en kostbaarder dan diamant. Het is wel zo dat je soms wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit. Ik kan soms maanden uitkijken naar de juiste steen voor een juweel. Mijn leveranciers weten dat ik veel veeleisend ben. Ik wil mijn klanten dan ook enkel en alleen de allermooiste en zeldzaamste exemplaren bezorgen.”

De Celine Roelens-collectie

Naast al het maatwerk, presenteert Celine ook met trots haar vaste collectie vol parels (lees: edelstenen).

"Ik vind het fantastisch wanneer er vrouwen mijn studio binnenstappen die zichzelf een cadeautje willen kopen. Gewoon omdat ze het verdienen."

 

 

 


Studio Celine Roelens
Lange Kruisstraat 14
9000 Gent 

Web boutique 
www.celineroelens.be

Volg Celine Roelens via IG @celine_roelens 
#celineroelens